1200 m2 unieke kunstbeleving Exclusieve uitgever Al sinds 1979 specialist in kunst

Special - Henrik Hey: Japanse houtdrukkunst van Utrechtse bodem

Henrik Hey aan het werk

november 2015

Op een zonnige novemberdag zo'n 6 jaar geleden, het zal 2009 geweest zijn, kwam Henrik Hey bij Catch binnenlopen. Hij had een vraag over het laten inlijsten van zijn werk voor een expositie. Toen hij later met een aantal van zijn houtdrukprenten bij ons langskwam, waren we meteen verkocht.

We waren geraakt door de schoonheid van zijn werk. Dit was het begin van een nu al jarenlange prettige samenwerking. We raakten meer en meer bekend met, en verliefd op, zijn Japanse blokdrukkunstwerken: Mokuhanga.

Artist in Residence

Tijdens een artist in residence op het eiland Awaji in Japan in 2000 raakte de Utrechtse kunstenaar Henrik Hey (Denemarken, 1950) gefascineerd door de Japanse houtdrukkunst Mokuhanga. Al ruim vijftien jaar werkt Hey uitsluitend volgens deze techniek. Hij streeft ernaar zijn vaardigheden hierin tot het uiterste te perfectioneren. Om het eindresultaat steeds verder te verfijnen, experimenteert hij onvermoeibaar met materialen en gereedschappen. Ook op artistiek gebied daagt Hey zichzelf steeds weer uit door eigentijdse (architecturale) onderwerpen te vertalen naar ontwerpen voor Mokuhanga. Heys werk weerspiegelt zijn warme persoonlijkheid: bescheiden, rustig, maar ook zeer geïnspireerd.

Mokuhanga

Etalage met werk van Henrik HeyDe benaming Mokuhanga is een samenstelling van de Japanse woorden Moku (hout) en hanga (drukken). Deze druktechniek is in de 17e eeuw vanuit China geïntroduceerd in Japan. Aanvankelijk werd zij gebruikt voor boekdrukkunst en het vervaardigen van losse prenten. Bij het ontwerpen, snijden en drukken waren verschillende kunstenaars en ambachtslieden betrokken. De hedendaagse Mokuhanga-kunstenaar heeft zich al deze technieken eigen gemaakt en voert het hele proces zelf uit. Voor elke kleur die gedrukt wordt maakt hij minutieus een aparte houtsnede. Een belangrijk verschil met de westerse houtdrukkunst is het gebruik van watergedragen inkten in een breed spectrum aan levendige kleuren met hun kenmerkende overgangen en transparantie.

Wederzijdse beïnvloeding

Al in de 19e eeuw beïnvloedden en inspireerden Japanse en Europese kunstenaars elkaar. Zo lieten Japanse kunstenaars als Hokusai en [LINK=/kunstenaars/ando-hiroshige titel="Werk van Ando Hiroshige"]Ando Hiroshige[/LINK] zich door Hollandse kopergravures met landschappen inspireren en kwamen tot vernieuwende landsschapsperspectieven. En het werk van Europese kunstenaars als Henri de Toulouse-Lautrec en Vincent van Gogh getuigt van hun voorliefde voor de Japanse ukiyo-e of "prenten van de vlietende wereld". Ook in de 21e gaat deze uitwisseling van kennis, kunde en ideeën onverminderd voort. Het werk van Henrik Hey past in deze traditie.

Internationale erkenning

Heys werk wordt ook internationaal gewaardeerd en erkend door de Mokuhanga-liefhebbers en -kunstenaars. In het najaar van 2015 is werk van Henrik Hey tentoongesteld tijdens de toonaangevende The IMPCAT 9 International Printmaking Conference 2015 (Hangzhou, China). Zijn prenten Rietveld Schröderhuis, The Dive, Balance en Lasting Autumn, waren te zien in The Sanshang Gallery in Hangzhou. Tevens is werk van Hey opgenomen in de uitgebreide conferentiecatalogus.

Henrik Hey - Summer rain 9


"How can you catch time and make it visible?"

Grenzeloze mogelijkheden

"Toen ik kennismaakte met de Japanse houtdrukkunst, leek ik beland te zijn in een wereld van grenzeloze mogelijkheden in een tijdloze zone. Het snijden in het hout is een tijdrovende bezigheid waarin de tijd lijkt stil te staan. Ik besloot mijn zoektocht naar tijd te verbinden met mijn liefde voor deze druktechniek en zijn vele mogelijkheden" vertelde Henrik Hey.

Henrik Hey - serie Summer rain

Naast de serie 'Summer rain' zijn bij Catch ook zijn werken met (Utrechtse) architectuur, vogels en herfsttaferelen te bezichtigen. En uiteraard ook in onze webshop te verkrijgen.

Gerelateerde producten

(Bekijk meer uit deze categorie)

Copyright 2014 - 2020 Catch Projecten B.V. KvK nummer: 30114273 B.T.W. nummer: NL.8124.16.272.B01 Bankrekeningnummer (IBAN): NL87 FVLB 0699 9515 18 BIC: FVLBNL22 Bekijk de Sitemap